Προφήτης Ηλίας 73100, Χανιά, Τηλ. 2821044551, 2821041133. e-mail: mail@lyk-akrot.chan.sch.gr

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών στο Cervignano Del Friuli της Βόρειας Ιταλίας στα πλαίσια της Διαπίστευσης 2021-27

 

Το σχολείο μας, το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου έχει διαπιστευθεί για προγράμματα Erasmus μέχρι το 2027. Μέσα στο πλαίσο της Διαπίστευσης 2021-2027 πραγματοποιήθηκαν το Φλεβάρη και το Μάρτη 2023 μετακινήσεις εκπαιδευτικών για παρακολούθηση σεμιναρίων (αναλυτική παρουσίαση εδώ http://gel-akrotiriou.blogspot.com/2023/04/to-erasmus-1.html) και για παρακολούθηση εργασίας (Job-shadowing). Επίσης έγινε και μετακίνηση μαθητών σε πόλη της Βόρειας Ιταλίας. Η μετακίνηση για παρακολούθηση εργασίας και η ανταλλαγή μαθητών περιγράφονται στη συνέχεια.

 School education, Job Shadowing

 Φλωρεντία, 27/02/2023- 02/03/2023

 Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί   Μαραγκουδάκη  Μαρία , Γουμενάκη  Αργυρώ

 

Στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS +/Δράσης ΚΑ1 ταξιδέψαμε στην Φλωρεντία προκειμένου να συμμετέχουμε στην εκπαιδευτική δραστηριότητα (Jobshadowing) που διοργάνωσε το Liceo Scientifico  A.Gramsi  στην Φλωρεντία. Στόχος  του προγράμματος ήταν η παρακολούθηση μαθημάτων και ποικίλων δραστηριοτήτων  σε τάξεις του εν λόγω Λυκείου, ώστε να έρθουμε σε επαφή με το Ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα και με νέες εκπαιδευτικές πρακτικές, η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων με  νέους συναδέλφους και η γνωριμία με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Φλωρεντίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Φλωρεντία παρακολουθήσαμε στο Λύκειο A.Gramsi  μαθήματα  φιλολογίας, Λατινικών, Αγγλικών αλλά και μαθήματα και δραστηριότητες που αφορούσαν στα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία και την ιστορία της τέχνης. Γίναμε συμμέτοχοι σε πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις μαθητών και καθηγητών οι οποίες προάγουν την δημοκρατική συνείδηση των μαθητών, τους δραστηριοποιούν και τους εμπλέκουν στην εκπαιδευτική διαδικασία με τρόπους καινοτόμους και σύγχρονους. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν για εμάς η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών για την διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων αλλά και η παρουσίαση από μαθητές  της ιστορίας της Φλωρεντίας και της τέχνης της Αναγέννησης.

Ταυτόχρονα συζητήσαμε με τους συναδέλφους ,ανταλλάξαμε απόψεις και ιδέες για την εκπαίδευση, τις νέες εκπαιδευτικές πρακτικές και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των χωρών μας αλλά κυρίως καλλιεργήσαμε μία ειλικρινή και ζεστή φιλική σχέση. Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στην Φλωρεντία οι συνάδελφοι του Λυκείου A.Gramsi μας  πρόσφεραν  εξαιρετική φιλοξενία και μετέτρεψαν την παραμονή μας στην πόλη τους σε πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Παράλληλα με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες περιηγηθήκαμε την πόλη, το ιστορικό κέντρο, τα θαυμάσια κτήρια, τα μουσεία και τις εκκλησίες της και είδαμε μοναδικά έργα τέχνης. Πιο συγκεκριμένα επισκεφθήκαμε την Galleria Uffizi, την Galleria Academia, το Palazzo Pitti, το Palazzo Vecchio, την Santa Croce,  την Santa Maria Novella και άλλα μνημεία της πόλης. Θαυμάσαμε την αναγεννησιακή της αρχιτεκτονική και έργα των πιο σπουδαίων καλλιτεχνών της Αναγέννησης του  Μιχαήλ Αγγέλου, του  Λεονάρντο  Ντα Βίντσι του Μποτιτσέλι και πολλών άλλων. Στον ελεύθερο χρόνο μας περπατήσαμε κατά μήκος του ποταμού, δοκιμάσαμε την κουζίνα της Τοσκάνης σε γραφικά εστιατόρια και χαλαρώσαμε στα καλόγουστα καφέ της πόλης.

Κάνοντας μία αποτίμηση αυτού του ταξιδιού θεωρούμε ότι ήταν μία πολύτιμη και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και ελπίζουμε ότι θα θέσει τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες που θα συμπεριλαμβάνουν και μετακινήσεις μαθητών.

Μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών στο Cervignano Del Friuli της Βόρειας Ιταλίας στα πλαίσια της Διαπίστευσης 2021-27

 School education, Group mobility

 Cervignano del Friuli της Βόρειας Ιταλίας 05/03/2023-10/03/2023

Συμμετέχοντες: 15 μαθητές της Β΄Λυκείου,

 τρεις εκπαιδευτικοί: Ευαγγελία Πριναράκη, Πόπη Γουρνιεζάκη, Μανώλης Ψαράκης

 Μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Ακρωτηρίου πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ Διαπίστευση 2021-27 επίσκεψη στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Cervignano del Friuli της Βόρειας Ιταλίας από 5-10 Μαρτίου.

 Η ομάδα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βενετίας και πέρασε λίγες ώρες στη μοναδική αυτή πόλη. Στη συνέχεια με τρένο αναχώρησε για τον τελικό προορισμό της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των 15 μαθητών της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία καθώς φιλοξενήθηκαν από συμμαθητές και συμμαθήτριες τους. Τα παιδιά σε καθημερινή βάση επισκέπτονταν το σχολείο και είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τους Ιταλούς μαθητές σε διάφορες δραστηριότητες που όλες τους είχαν ως βασικό θεματικό άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Την πρώτη μέρα συμμετείχαν σε παιχνίδι γνωριμίας ενώ τις υπόλοιπες μέρες είχαν την υποχρέωση να εντοπίσουν μέσα από το διαδίκτυο στοιχεία τα οποία αναφέρονταν στα ανθρώπινα δικαιώματα  και πιο συγκεκριμένα στα δικαιώματα του παιδιού και των γυναικών. Τις απογευματινές ώρες οι μαθητές του σχολείου μας σε συνεργασία με τους γονείς των Ιταλών συμμαθητών τους  επισκέπτονταν διάφορα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής όπως: τις πόλεις : Grado , Palmanova, σε σπήλαιο ιδιαίτερης ομορφιάς.

 Την Τετάρτη 8 Μαρτίου  μαθητές και εκπαιδευτικοί και των δύο σχολείων επισκέφτηκαν την ιστορική πόλη της Τεργέστης όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από μία εκπαιδευτικό σε διάφορα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης όπως: τον ελληνορθόδοξο Ναό του Άγιου Νικολάου καθώς και τη σημαντική προβλήτα της πόλης. Για όλους μας ήταν μία μοναδική εμπειρία καθώς  ιχνηλατήσαμε το ιστορικό μας παρελθόν αναζητώντας τα βήματα στα οποία περπάτησε αλλά και μαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος.

 Την Πέμπτη 9 Μαρτίου – τελευταία μέρα δραστηριοτήτων  στο σχολείο οι μαθητές μας επιδόθηκαν σε δραστηριότητες οι οποίες δημιούργησαν και το τελικό προϊόν με αναφορά πάντα στον κοινό θεματικό άξονα που έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

 Ταυτόχρονα  με την ομαδική μετακίνηση των μαθητών, καθηγήτρια του σχολείου μας συμμετείχε μέσω της μορφής job shadowing σε παρακολούθηση μαθημάτων στο ίδιο σχολείο . Ήταν μια διαφορετική εμπειρία καθώς μπόρεσε να παρακολουθήσει φιλολογικά μαθήματα (Φιλοσοφία, Ιστορία, Λατινικά) και να διακρίνει ομοιότητες και διαφορές τόσο στα Προγράμματα Σπουδών (βιβλία, Ύλη) όσο και στη μέθοδο διδασκαλίας καθώς και στη συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 Κλείνοντας η εμπειρία αυτή κατά γενική ομολογία τόσο των μαθητών και μαθητριών όσο και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν ήταν μοναδική και συγκλονιστική. Τα παιδιά ένιωσαν μοναδικά και πολύ όμορφα από τη φιλοξενία των Ιταλών συμμαθητών και των γονέων τους γεγονός που ενισχύεται και από τις συγκινητικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο σταθμό του τρένου νωρίς το πρωί της Παρασκευής κατά τη διάρκεια του αποχαιρετισμού, αλλά και από τα όμορφα δώρα που τους χάρισαν. Βέβαια, υπήρξε η υπόσχεση πως αυτό το όμορφο κλίμα συνεργασίας και ενότητας θα συνεχιστεί και στην Κρήτη το Μάιο όταν εκπαιδευτικοί και μαθητές από το Φριούλι θα μας επισκεφτούν και θα δεχθούν κι εκείνοι την ζεστή Κρητική φιλοξενία.









Share:

Αρχειοθήκη ιστολογίου