Προφήτης Ηλίας 73100, Χανιά, Τηλ. 2821044551, 2821041133. e-mail: mail@lyk-akrot.chan.sch.gr

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

To ΓΕΛ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ στη Ρώμη: Erasmus+ / Δράση ΚΑ1

Φορέας Υποδοχής: Europass Teacher Academy
Θεματική Ενότητα: ICT
Τίτλος Σεμιναρίου: ICT Tools for a Creative and Collaborative Classroom
Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί: Σοφία Γλαμπεδάκη ΠΕ04.01, Δήμητρα Κρασουδάκη ΠΕ02

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ / Δράσης ΚΑ1 Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης - Παρακολούθηση σεμιναρίου στα πλαίσια της Διαπίστευσης 2021-27, του σχολείου μας, με κωδικό αριθμό : 2022-1-EL01-KA121-SCH-000066436, παρακολουθήσαμε το σεμινάριο του φορέα Europass Teacher Academy με τίτλο «ICT Tools for a Creative and Collaborative Classroom», στη Ρώμη.


Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο και φιλόξενο χώρο, πολύ κοντά στο Βατικανό. Η επιμορφώτρια καθηγήτρια ήταν άριστα καταρτισμένη στο αντικείμενό της και ευχάριστη στη διδασκαλία της. Εκτός από εμάς τις δύο, το ίδιο σεμινάριο παρακολούθησαν κι άλλοι δεκατέσσερις συνάδελφοι εκπαιδευτικοί από διάφορες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Φινλανδία, Ισπανία, Γερμανία και Ρουμανία).

Η επιμορφώτρια ακολούθησε το πρόγραμμα που είχε εξ αρχής ανακοινώσει και παρουσίασε ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές που ενισχύουν τη συλλογική εργασία και τη δημιουργικότητα, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, όπως το Padlet (συλλογή και παρουσίαση στοιχείων και πληροφοριών, ανταλλαγή γνώσεων) το Canva (δημιουργία μαθήματος, αφήγηση, δημιουργία πλοκής, δημιουργία βίντεο), το Classroomscrean, το Mentimeter, το Jamboard, το Genial.ly (gamification), κα.

Οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν σε αυτό το σεμινάριο θα μας βοηθήσουν να διδάξουμε το αντικείμενό μας επιλέγοντας τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία, εμπλέκοντας τους μαθητές μας σε συνεργατικά διαδικτυακά project και δραστηριότητες, αλλά και να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητά τους και να μάθουν να δημιουργούν κι οι ίδιοι διαδικτυακό οπτικό περιεχόμενο (Canva, Video maker)
Επίσης, η γνωριμία μας με τους ξένους συναδέλφους, μας έδωσε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες για τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων μας, για τα ψηφιακά μέσα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γενικά για τη λειτουργία των τάξεων μας.
Στον ελεύθερο χρόνο μας, είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης και να επισκεφτούμε μνημεία και ναούς. Συγκεκριμένα, γνωρίσαμε τις μεγάλες πλατείες με τη μπαρόκ αρχιτεκτονική και τα αναγεννησιακά γλυπτά όπως την Πλατεία Ναβόνε, την Piazza Di Popolo, την Piazza Di Spagna, το Πάνθεον και το Ναο Τρινιτά ντέι Μόντι. Περπατήσαμε στο πάρκο Borghese και ανεβήκαμε στο Καπιτωλίνο Λόφο, όπου περιηγηθήκαμε και στο Μουσείο που βρισκόταν εκεί. Επισκεφτήκαμε επίσης την Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά και το Κολοσαίο. Κορυφαία στιγμή του ταξιδιού μας στη Ρώμη ήταν η επίσκεψή μας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό καθώς και στην Καπέλα Σιξτίνα.






Share:

Αρχειοθήκη ιστολογίου