Προφήτης Ηλίας 73100, Χανιά, Τηλ. 2821044551, 2821041133. e-mail: mail@lyk-akrot.chan.sch.gr

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου «Pl@ntNet-monitoring biodiversity of plants» τη σχολική χρονιά 2021-2022.


Το κλείσιμο της χρονιάς 2021-22 μας βρίσκει ιδιαίτερα χαρούμενους όσον αφορά στην πορεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + με τίτλο «Pl@ntNet-monitoring biodiversity of plants». Το πρόγραμμα ξεκίνησε πέρυσι αλλά οι συναντήσεις και οι εργασίες γινόταν μόνο διαδικτυακά λόγω της πανδημίας. Τη φετινή όμως σχολική χρονιά το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Οι μετακινήσεις ξεκίνησαν. Μετά από τις δύσκολες μέρες της καραντίνας είχαμε την ευκαιρία να βγούμε όχι μόνο έξω από το σχολείο αλλά και έξω από τη χώρα. Ταξιδέψαμε στη Σλοβακία και τη Βουλγαρία και φιλοξενήσαμε τα σχολεία των άλλων χωρών στην πόλη μας. Τα παιδιά και εμείς οι εκπαιδευτικοί γνωριστήκαμε και αλληλοεπιδράσαμε. Δουλέψαμε, συζητήσαμε, γελάσαμε, είδαμε τα σχολεία τους, δείξαμε το δικό μας, μπήκαμε για λίγο στην κουλτούρα των χωρών που επισκεφθήκαμε και παρουσιάσαμε τη δική μας. Συνολικά στις δύο μετακινήσεις ταξίδεψαν 11 μαθητές και 4 εκπαιδευτικοί και του χρόνου θα ακολουθήσουν άλλες τρεις μετακινήσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Μια μικρή γεύση από τις τρεις διακρατικές συναντήσεις δίνεται στη συνέχεια.

Σλοβακία 23-26 Νοέμβρη 2021

Το σχολείο που μας υποδέχθηκε βρίσκεται στην πόλη Malacky 30 χλμ. μακριά από την Μπρατισλάβα. 

Στο σχολείο πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια και μορφωτικά διαδραστικά παιχνίδια πάνω στη θεματική της Κλιματικής Αλλαγής και την επίδραση της στη βιοποικιλότητα. Εκτός όμως από τις δραστηριότητες στο σχολείο είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο Malacky στο πάρκο του κάστρου και τις ιστορικές κρύπτες του Φραγκισκανού Μοναστηριού. 


Ακόμη περάσαμε μια μέρα στην Μπρατισλάβα περπατώντας στο πολυφωτογραφημένο κάστρο της και στα πλακόστρωτα δρομάκια που οδηγούν από εκεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Καθίσαμε δίπλα στο Δούναβη και επισκεφθήκαμε το Aurelium Science Adventure. Ξεχωριστή όμως εμπειρία ήταν μια πεζοπορική διαδρομή 8,5 χιλιομέτρων μέσα σε δασική περιοχή πλούσιας βιοποικιλότητας και μοναδικής ομορφιάς. Και για δώρο την τελευταία ημέρα παίξαμε με το χιόνι που έπεσε πυκνό στην πόλη φιλοξενίας μας.



 

 

 

 

 

 


Κλείνοντας να πούμε ότι η επιτυχία της επίσκεψης αποτυπώνεται στα συναισθήματα των παιδιών, όπως εκφράζονται παρακάτω: «Δεθήκαμε αρκετά γρήγορα με τα άλλα παιδιά γενικά πολύ καλή συνεργασία. Από τις καλύτερες αναμνήσεις. Ένιωσα ότι όντως εκμεταλλεύτηκα το κάθε λεπτό».

«Προσωπικά η μεγαλύτερη απόλαυση ήταν τις τελευταίες μέρες το χιόνι μιας και εδώ δεν είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε αυτά τα φαινόμενα, αλλά και το μίνι πικ νικ δίπλα στον Δούναβη που παρόλο το κρύο της ημέρας το ευχαριστηθήκαμε όσο τίποτα άλλο».
«Ήταν υπέροχο απ' όλες τις απόψεις καθώς γνωρίσαμε την χώρα μέσα από εκδρομές και ξεναγήσεις, πήραμε εμπειρίες από μια διαφορετική ζωή και κουλτούρα και (το κυριότερο) δημιουργήσαμε νέες σχέσεις με τους μαθητές των άλλων χωρών».

Βουλγαρία 28 Μαρτίου-1 Απριλίου 2022

Η επίσκεψη έγινε σε σχολείο της Σόφιας. Πραγματοποιήθηκε πλήθος εργαστηρίων πάνω στη θεματική των τοξικών και φαρμακευτικών φυτών, έγινε ξενάγηση στην πόλη της Σόφιας και μια ημερήσια εκδρομή στη Φιλιππούπολη. Ήταν μια πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία για όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές. 

Στη Σόφια, συνεργαστήκαμε και αλληλεπιδράσαμε με εκπαιδευτικούς και μαθητές από τα άλλα σχολεία. Οι εργασίες που εκπονήσαμε στο πλαίσιο του προγράμματος, οι δραστηριότητες που παρακολουθήσαμε, αλλά κυρίως οι συνεργασίες και οι δεσμοί που χτίσαμε αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας τόσο ως προς την συνειδητοποίηση της ανάγκης να διασώσουμε και να προστατεύσουμε την βιοποικιλότητα στον πλανήτη μας, όσο και ως προς την αξία της της φιλίας και της συνεργασίας που δεν γνωρίζει σύνορα. 

 Ενδεικτικά για τις εμπειρίες και τα συναισθήματα του ταξιδιού είναι τα λόγια μαθήτριας: «Μετά από την εκδρομή μας στην Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, με το πρόγραμμα Εράσμους, διαπίστωσα ότι η συμμετοχή μας σε τέτοιοι είδους δράσεις είναι μοναδική εμπειρία για τον καθένα μας

Μέσα σε λίγες ημέρες καταφέραμε να γνωρίσουμε αρκετά τον πολιτισμό των χωρών που συνεργαστήκαμε στο πρόγραμμα και κυρίως αυτόν της Βουλγαρίας. Ακόμα εμπλουτίσαμε της γνώσεις μας, όσον αφορά το θέμα που ασχοληθήκαμε εκεί(Βιοποικιλότητα). Επιπλέον συναντήσαμε νέα παιδιά και δημιουργήσαμε φιλίες μαζί τους. Κάτι πολύ σημαντικό που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι η επίσκεψή μας σε ένα άλλο σχολείο είναι κάτι που μας έδωσε ιδέες και κίνητρο για να καλύψουμε τυχόν ελλείψεις που μπορεί να έχει το δικό μας. Τελειώνοντας αυτό που πραγματικά θα μου μείνει από αυτή την εκδρομή είναι οι ατέλειωτες βόλτες μας στην πόλη και η παρέα που κάναμε με τα άλλα παιδιά».

 Χανιά 10-13 Μάη 2022

Στη διάρκεια της επίσκεψης στο σχολείο μας, πραγματοποιήθηκαν σχολικές αλλά και εξωσχολικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή και τη συνεργασία των μαθητών και των συνοδών καθηγητών.
 Οι μαθητές μας, ξενάγησαν τους φιλοξενούμενους στην Παλιά Πόλη των Χανίων, περιηγήθηκαν μαζί τους στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ενώ απόλαυσαν το υπέροχο φαράγγι της Ίμπρου με την αξεπέραστη κρητική φύση στην καλύτερη της εποχή! 

Στο Φραγκοκάστελλο πληροφορήθηκαν την ιστορία του κάστρου αναζητώντας με το βλέμμα τους, τους μυθικούς «Δροσουλίτες» να κάνουν την εμφάνιση τους. Σε ημερήσια επίσκεψη στο Ηράκλειο γνώρισαν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. 

 Τέλος στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης έπαιξαν κυνήγι θησαυρού αναζητώντας και καταγράφοντας φαρμακευτικά φυτά του τόπου μας, έκαναν πικ-νικ, τραγούδησαν και έχτισαν γέφυρες φιλίας.

 Στο σχολικό χώρο, οι φιλοξενούμενοι μίλησαν ελληνικά και γεύτηκαν την κρητική κουζίνα χάρη στα εδέσματα που γενναιόδωρα προσέφεραν οι γονείς των μαθητών μας αλλά και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να μοιραστούν τις εφηβικές τους ανησυχίες μέσα από τη μουσική και το χορό. Η αντίληψη πως οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες, κυριάρχησε σε μια εβδομάδα που θέματα όπως ο ρατσισμός, η συναδέλφωση των λαών και η ανάγκη για ειρήνη «διδάχτηκαν» με τον πιο άμεσο και πρόσφορο τρόπο!

Mε τον καλύτερο τρόπο έκλεισε η χρονιά και των παιδιών και η δική μας και ελπίζουμε του χρόνου να κάνουμε ακόμη πιο διασκεδαστικές και εποικοδομητικές δραστηριότητες και τα παιδιά που θα ταξιδέψουν να περάσουν εξίσου όμορφα. 

 

 Πατήστε εδώ για περισσότερες φωτογραφίες.



Share:

Αρχειοθήκη ιστολογίου