Προφήτης Ηλίας 73100, Χανιά, Τηλ. 2821044551, 2821041133. e-mail: mail@lyk-akrot.chan.sch.gr

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

ΓΕΛ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ και Ευρωπαϊκά Προγράμματα 2023-24 Erasmus και etwinning.

 

Τη σχολική χρονιά 2023-24, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus/ Διαπίστευση 2021-27, το σχολείο μας ζήτησε και έλαβε έγκριση από το ΙΚΥ για ένα μεγάλο σχέδιο μετακινήσεων.

Πραγματοποιήθηκαν 4 ροές με συνολικά 47 μαθητές (group mobility) και 9 συνοδούς εκπαιδευτικούς. Από αυτά, τα δέκα παιδιά επισκέφθηκαν το Παλέρμο της Σικελίας, είκοσι τη Φλωρεντία, επτά τη Membrilla της Ισπανίας και δέκα τη Vila Nova de Famalicao της Πορτογαλίας. Σε όλες το θέμα ήταν σχετικό με το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα. Έγιναν ακόμη επισκέψεις τριών εκπαιδευτικών για job-shadowing σε δύο σχολεία της Ισπανίας, το ένα στη Βαλένθια και το άλλο στο Μπιλμπάο. Δύο ακόμη εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Ελσίνκι της Φιλανδίας πάνω στην ενσωμάτωση μεταναστών και αλλόγλωσσων μαθητών στην τάξη (περισσότερες πληροφορίες εδώ).  Το πρόγραμμα των μετακινήσεων ολοκληρώνεται το καλοκαίρι. Δύο εκπαιδευτικοί θα επισκεφθούν ένα σχολείο στα Πυρηναία στη Γαλλική περιοχή των Βάσκων για παρακολούθηση εργασίας και τρεις ακόμη εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν σεμινάρια πάνω σε θέματα αιχμής (τεχνητή νοημοσύνη και εκπαίδευση, μεταμόρφωση του σχολείου σε περιβαλλοντικά φιλικό χώρο, Ευρώπη και δικαιώματα παιδιού).  

Μία πολύ σημαντική δράση ήταν και συμμετοχή μας σε πρόγραμμα eTwinning μαζί με έξι ακόμη σχολεία. Το πρόγραμμα είχε την ονομασία Exodos και εξέταζε τη μετανάστευση από πολλές διαφορετικές όψεις. Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μετακινήσεις, αλλά μόνο εργασίες από τους μαθητές και δράσεις πάνω στη θεματική του. Μέσα από αυτό βρήκαμε συνεργάτες που επισκεφθήκαν οι εκπαιδευτικοί μας και φιλοξενήσαμε για job-shadowing (παρακολούθηση εργασίας).

Πολλαπλό το κέρδος αυτών των προγραμμάτων για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα σημαντική είναι όχι μόνο η μετακίνηση αλλά και η συμμετοχή των μαθητών στην υποδοχή των εταίρων μας. Φιλοξενήσαμε μαθητές και καθηγητές από τα αντίστοιχα σχολεία που επισκεφθήκαμε καθώς και δύο εκπαιδευτικούς για παρακολούθηση εργασίας. Η εμπλοκή των μαθητών στην προετοιμασία της υποδοχής, τους βοηθά να αναπτύξουν υπευθυνότητα, δεξιότητες και τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για δράσεις πάνω στη θεματική που εργαζόμαστε.

Και βέβαια οι μετακινήσεις έχουν επισκέψεις σε υπέροχες τοποθεσίες και αξιοθέατα, προσέγγιση του πολιτισμού άλλων λαών, δημιουργία συμπεριληπτικής ομάδας μαθητών, γνωριμία με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, εκπαίδευση σε επωφελείς πρακτικές.  Η επαφή με περιβάλλοντα περισσότερα συνειδητοποιημένα στην προστασία του Περιβάλλοντος και σε σχολεία καλύτερα οργανωμένα και η διάχυση στη σχολική κοινότητα ανοίγει τους ορίζοντες όλων μας.










Share:

Αρχειοθήκη ιστολογίου