Προφήτης Ηλίας 73100, Χανιά, Τηλ. 2821044551, 2821041133. e-mail: mail@lyk-akrot.chan.sch.gr

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Φιλοξενίες στο Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus Διαπίστευση 2021-27

 Τη φετινή σχολική χρονιά ξεκινήσαμε στο σχολείο μας, το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου το πρόγραμμα Erasmus Διαπίστευση 2021-27. Πέρα από τις κινητικότητες εκπαιδευτικών και μαθητών σε άλλες χώρες για ανταλλαγή μαθητών, σεμινάρια και παρακολούθηση μαθημάτων, φιλοξενήσαμε κι εμείς εκπαιδευτικούς και μαθητές σε τρεις διαφορετικές φάσεις.

Το Μάρτιο φιλοξενήσαμε τρεις εκπαιδευτικούς από το σχολείο IES ALBUJAIRA της περιοχής HUERCAL-OVERA (ALMERÍA)  της Ισπανίας για παρακολούθηση εργασίας. Οι επισκέπτες μας ήταν μία καθηγήτρια Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών, μία καθηγήτρια Γαλλικών και ένας καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Στο σχολείο παρακολούθησαν τα αντίστοιχα μαθήματα και συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς μας για το περιεχόμενο των μαθημάτων στις δύο χώρες. Ανταλλάξαμε πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά μας συστήματα, τους δώσαμε υλικό διδασκαλίας, και τους γνωρίσαμε την πόλη μας και σημεία ενδιαφέροντος όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Επισκέφθηκαν την Κνωσό, γιατί όπως μας είπε η καθηγήτρια των Αρχαίων Ελληνικών ήταν για αυτήν μια μεγάλη επιθυμία από όταν ήταν φοιτήτρια. Το εντυπωσιακό όμως ήταν η αποδοχή της παρουσίας των καθηγητών μέσα στο μάθημα από τους μαθητές μας που έκαναν ότι καλύτερο για τους φιλοξενούμενους μας.

Εκτός όμως από τη φιλοξενία των εκπαιδευτικών είχαμε και φιλοξενία δύο διαφορετικών ομάδων μαθητών. Την πρώτη εβδομάδα του Μάη υποδεχθήκαμε μια ομάδα εννέα μαθητών και τριών εκπαιδευτικών από το Παλέρμο της Σικελίας και συγκεκριμένα από το σχολείο  I.P.S.S.A.R. Paolo Borsellino. Εργαστήκαμε πάνω στη θεματική του Περιβάλλοντος. Επισκεφθήκαμε την Αρχαία Ελιά Βουβών, την Παλαιόχωρα και το μνημείο της Καντάνου, το Κ.Π.Ε. Βάμου, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ξεναγηθήκαμε στην Παλιά Πόλη των Χανίων, φτιάξαμε σαπούνια, μπρελόκ από περισσεύματα βιοτεχνίας δερμάτων, βίντεο, δουλέψαμε στο jamboard, δημιουργήσαμε ερωτηματολόγιο πάνω σε σχέση με τις συνήθειες μας που μπορεί ανα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Τη δεύτερη εβδομάδα το σχολείο που υποδεχθήκαμε ήταν το  ISIS della BASSA FRIULANA από την πόλη Cervignano del Friuli της Βόρειας Ιταλίας. Το συγκεκριμένο σχολείο είχαμε επισκεφθεί εμείς το Μάρτιο. Έτσι φιλοξενήσαμε δεκαπέντε μαθητές με δύο εκπαιδευτικούς και δουλέψαμε πάνω στη θεματική της Δημοκρατίας και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Προσαρμόσαμε τις δραστηριότητες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κι έτσι οι μαθητές, με καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, δημιούργησαν εντυπωσιακό υλικό στο Canvas, έγραψαν και παρουσίασαν ιστορίες με  αφορμή ένα βίντεο πάνω στα στερεότυπα, έπαιξαν βιωματικό παιχνίδι για τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, μίλησαν για τη συμβολή του θεάτρου στη Δημοκρατία. Επισκεφθήκαμε την Αρχαία Απτέρα όπου μαθητές μας έπαιξαν κομμάτι από την Αντιγόνη, τις Καλύβες, ξεναγηθήκαμε στην Κνωσό, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, την Παλιά Πόλη μας και κάναμε μια αλλιώτικη ξενάγηση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων όπου οι μαθητές αναζητούσαν πληροφορίες μέσα από ένα ειδικά φτιαγμένο φύλλο εργασίας.

Οι εβδομάδες φιλοξενίας είναι εβδομάδες κούρασης και ευθύνης. Ειδικά αν είναι συνεχόμενες όπως συνέβη σε εμάς. Απαιτούν μεγάλη προετοιμασία, συνεργασία της διεύθυνσης του σχολείου με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, τη συμμετοχή των γονιών, επικοινωνία με φορείς για τις επισκέψεις, οργάνωση των δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων και πλήθος άλλων ενεργειών (διακόσμηση, δώρα, ψώνια, κεράσματα, κ.λπ.). Στο τέλος βέβαια μένει η χαρά της επαφής με άλλους ανθρώπους και η ικανοποίηση που δίνει η προφορά.

Κλείνοντας το κείμενο,  η Διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος θέλουμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια τις οικογένειες που φιλοξένησαν τα παιδιά από την Ιταλία, τους μαθητές μας που δημιούργησαν ευχάριστη ατμόσφαιρα με τον ενθουσιασμό και το κέφι τους, τους υπόλοιπους συναδέλφους μας που φορτώθηκαν περισσότερες ευθύνες αυτές τις δύο εβδομάδες, τις καθαρίστριες μας που καθάριζαν και φρόντιζαν το χώρο πολύ πάνω από τις συμβατικές τους  υποχρεώσεις, τις τρεις μαθήτριες που ζωγράφισαν και διακόσμησαν την είσοδο του Χημείου για να δείχνει το σχολείο μας πιο όμορφο, την Κυβέλη και την Ιωάννα που έπαιξαν μουσική στην υποδοχή, τα παιδιά τη Β’ τάξης που βοήθησαν στην υποδοχή,  και τέλος τη Λίζα Παϊζη για ότι έχει κάνει για αυτό το πρόγραμμα.






































Share:

Αρχειοθήκη ιστολογίου