Προφήτης Ηλίας 73100, Χανιά, Τηλ. 2821044551, 2821041133. e-mail: mail@lyk-akrot.chan.sch.gr

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Διακρατική συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών στην Παλέρμο της Σικελίας-Συμμετοχή του ΓΕΛ Ακρωτηρίου

 Την τελευταία εβδομάδα του Μάρτη πραγματοποιήθηκε στην Παλέρμοτης Σικελίας, η έκτη και τελευταία συνάντηση των σχολείων που πήρανμέρος στο πρόγραμμα «Pl@ntNet – monitoring biodiversity ofplants»στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+KA229.
Το ταξίδι μας ξεκίνησε τη Δευτέρα 27 Μάρτη με τρεις μαθήτριες και δύο συνοδούς καθηγήτριες. Οι εργασίες του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν από την Τρίτη 28 Μάρτη έως και την Παρασκευή
31 Μάρτη. 
Οι οικοδεσπότες μας έκαναν ότι μπορούσαν για να νοιώσουμε ευπρόσδεκτοι. Η υποδοχή στο σχολείο είχε πολύ-πολύ μουσική, τραγούδι και χορό. Το φαγητό περιλάμβανε παραδοσιακά εδέσματα και το πρόγραμμα συνολικά ήταν γεμάτο ευχάριστες δραστηριότητες.
Πραγματοποιήθηκαν όλες οι συμβατικές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα κάθε αποστολή έκανε μια παρουσίαση των Εθνικών Πάρκων/Βοτανικών Κήπων της χώρας της, δόθηκε διάλεξη από ειδικό επιστήμονα πάνω σε αυτή τη θεματική, έγινε φύτευση δέντρου και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού καθώς και υλικού διάχυσης.
Τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα είχε επίσκεψη και περπάτημα στο Εθνικό Πάρκο Ficuzza καθώς και στους Βοτανικούς Κήπους της Παλέρμο, πάντα συνοδεία Βιολόγου που μας έδινε πληροφορίες για τη
χλωρίδα και πανίδα που συναντούσαμε. 
Επιπρόσθετα , ξεναγηθήκαμε σε πάρκο περίθαλψης άγριων ζώων.
Εντυπωσιακή ήταν και η ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης.Κάποια από τα μνημεία που επισκεφθήκαμε ήταν το Παλάτι των Νορμανδών και το Palatine Chapel, o Καθεδρικός της Παλέρμο,
εκκλησίες με ιδιαίτερο διάκοσμο, το θέατρο Massimo Vittorio Emanuele, το Δημαρχείο, η αίθουσα συνεδριάσεων της Τοπικής Διοίκησης, το Quattro Canti και άλλες πλατείες, Πινακοθήκη και άλλα επιβλητικά κτήρια.
Στον ελεύθερο χρόνο μας περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη αλλά και το νέο κομμάτι της, το Σαν Ελιζέ της Παλέρμο -όπως συνηθίζουν να αποκαλούν οι ντόπιοι -το εμπορικό τμήμα της πόλης. 
Το Παλέρμο είναι μια πόλη ζωντανή, οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι, χαμογελαστοί και ευγενικοί. 
Σε κάθε πλατεία υπάρχουν καλλιτέχνες του δρόμου καιπαρέες που χορεύουν. Στο τέλος της εβδομάδας αποχαιρετιστήκαμε και ξεκινήσαμε τηνεπιστροφή μας, με μια μικρή στάση στη Ρώμη. 
Περάσαμε ένα πρωινό στην Αιώνια Πόλη. Πήραμε μια μικρή γουλιά από το τέμπο και την ομορφιά της. Περπατήσαμε από το Κολοσσαίο, στο μνημείο και την πλατεία Vittorio Emanuele, τη Fontana di Trevi, τη Piazza Navona, και το Πάνθεον. Γεμάτοι από εικόνες, χρώματα, και γεύσεις, επιστρέψαμε στα σπίτια μας.
Αυτή η συνάντηση είχε ένα σφίξιμο στην καρδιά, γιατί ολοκληρώθηκε ένας κύκλος που ξεκίνησε το 2020. Η έναρξη του προγράμματος συνέπεσε με την έλευση της πανδημίας και για ένα χρόνο οι συναντήσεις μας γινόταν διαδικτυακά. Δεν γνωρίζαμε αν θα μπορέσουμε να συναντηθούμε και στην πραγματική ζωή. Το 2021 μόλις επιτράπηκαν οι μετακινήσεις με πολύ άγχος αλλά και ανυπομονησία ξεκινήσαμε: Malacky στη Σλοβακία, Σόφια στη Βουλγαρία, Χανιά, Terceira στις Αζόρες, Lanzarote στα Κανάρια Νησιά και τέλος Παλέρμο στη Σικελία. 
Με αρκετούς από τους συνεργάτες μας ταιριάξαμε, δεθήκαμε και υποσχεθήκαμε να βρεθούμε και πάλι μαζί στα νέα προγράμματα Erasmus αλλά και σε ιδιωτικές επισκέψεις. Το ίδιο συνέβη και με τους μαθητές μας που ήδη ξανασυναντήθηκαν με Βούλγαρους μαθητές όταν το Λύκειο μας στην εκδρομή τελειοφοίτων της Γ’ Λυκείου επισκέφθηκε τη Σόφια. Οι μαθητές μας ακόμη διατηρούν επαφή με παιδιά μακρινών περιοχών μέσα από τα social media. Συνολικά, το πρόγραμμα πέτυχε τους στόχους του τόσο της συγκεκριμένης θεματικής όσο και της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής ιδέας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, αλλά στο Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου συνεχίζουμε με τα νέα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus, αυτά της Διαπίστευσης 2021-2027 θέλοντας να προσφέρουμε τα μέγιστα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου.












Share:

Αρχειοθήκη ιστολογίου