Προφήτης Ηλίας 73100, Χανιά, Τηλ. 2821044551, 2821041133. e-mail: mail@lyk-akrot.chan.sch.gr

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

MASTERCLASSES ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ 2022-23

 Η εποχή που ζούμε είναι άμεσα συνδεμένη με επιστημονικές εφαρμογές που έχουν ενσωματωθεί στον τρόπο ζωής μας και η χρήση τους θεωρείται πλέον αυτονόητη σε τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η επικοινωνία, η ενημέρωση, αλλά και η ασφάλεια. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη ενός κριτικού και διερευνητικού τρόπου σκέψης πρέπει να είναι βασικός στόχος της εκπαίδευσης που παρέχεται από τα σχολεία μας.

Στο πλαίσιο της διάχυσης της επιστημονικής γνώσης από τα σύγχρονα ερευνητικά κέντρα, το ΕΚΦΕ Χανίων σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Κέντρου Θεσσαλονίκης, την Ελληνική και την Διεθνή Ομάδα για την Εκλαΐκευση της Φυσικής (IPPOG) διοργάνωσε και φέτος Μαθήματα Στοιχειωδών Σωματιδίων (International Masterclasses for Particle Physics).





Τα Masterclasses διεξήχθησαν την Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023, με εξ αποστάσεως διαδικασία. 

Συμμετείχαν πάνω από εξήντα μαθητές/τριες Β’ και Γ’ Λυκείου από όλη την Ελλαδα έχοντας την ευκαιρία να ανακαλύψουν μόνοι τους τον κόσμο των εξωτικών σωματιδίων της ύπαρξής μας και να έρθουν σε άμεση επαφή με την επιστημονική μεθοδολογία και τον αντίστοιχο τρόπο σκέψης.


Οι μαθητές του σχολείου μας :

Μάντζος Αντώνιος

Οφανουδάκης Νικόλαος και

Ντέιβις Ησαΐας

παρακολούθησαν παρουσιάσεις σχετικά με την έρευνα και τις εφαρμογές της, ξεναγήθηκαν εικονικά στις εγκαταστάσεις του ερευνητικού κέντρου CERN, έγιναν “επιστήμονες” για μια μέρα εκτελώντας μετρήσεις πάνω σε πραγματικά δεδομένα του πειράματος ALICE (CERN) και πήραν μέρος σε διεθνή τηλεδιάσκεψη με συμμαθητές τους από άλλες χώρες.

Share:

Αρχειοθήκη ιστολογίου