Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus KA2 με τίτλο «Pl@ntNet - monitoring biodiversity of plants» , το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου πραγματοποίησε ταξίδι-κινητικότητα με μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Αναχωρήσαμε από τα Χανιά το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και μέσω Αθήνας φτάσαμε στη Βαρκελώνη – ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι για το Λανθαρότε. Την ημέρα αυτή είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στην πόλη της Βαρκελώνης και να δούμε βασικά αξιοθέατα της πόλης όπως: το πάρκο Γκουέλ, τη Σαγράδα Φαμίλια, την πλατεία Καταλονίας και την παραλία της πόλης.
Το επόμενο πρωί πήραμε το αεροπλάνο από τη Βαρκελώνη για το Λανθαρότε.
Τη Δευτέρα το πρωί φτάσαμε στο σχολείο του Teguise (IES TEGUISE) όπου μας καλωσόρισαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος καθώς και επίσημες αρχές του νησιού. Μετά από ένα παιχνίδι σπασίματος πάγου, οι μαθητές του προγράμματος εργάστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν poster με ενδημικά και χαρακτηριστικά φυτά της πατρίδας τους. Στη συνέχεια, οδηγηθήκαμε στον κήπο του σχολείου όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί με μια τεχνική «αποτύπωσης» φτιάξαμε μια αναμνηστική τσάντα με φυτά ενώ συμμετείχαμε και σε φύτεμα δέντρων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε την πρωτεύουσα του νησιού, το Arrecife, και θαυμάσαμε την μαύρη παραλία της με τους φοίνικες.
Η επόμενη μέρα είχε περιήγηση σε γεωπάρκο του νησιού. Ένα πάρκο στο υψηλότερο σημείο του νησιού όπου περπατήσαμε και είδαμε περίπου 15 ενδημικά φυτά, κάποια από αυτά δηλητηριώδη. Ο υπεύθυνος του πάρκου μας παρουσίασε και ένα «πρόγραμμα» που διεξάγεται στο πάρκο για την προσπάθεια ανάπτυξης χλωρίδας και πανίδα. Μάλιστα ενημερωθήκαμε πως τα ίδια φυτά καλλιεργούνται και στον κήπο του σχολείου ώστε να υπάρχει ένα “back up” από σπόρους.
Την Τετάρτη επισκεφθήκαμε το Εθνικό πάρκο της «Timanfaya», το πάρκο με τα ηφαίστεια. Πιάσαμε στα χέρια μας το καυτό κόκκινο χαλίκι από βάθος μόλις 20 εκατοστών από την επιφάνεια ενώ νιώσαμε την έκρηξη καθώς το νερό –που έριχνε ο υπάλληλος στο εσωτερικό του ηφαιστείου- εξατμιζόταν με τεράστια ορμή. Εντυπωσιακή ήταν και η εξοικονόμηση ενέργειας από το ψήσιμο του κοτόπουλου με τη ζέστη του ηφαιστείου. Έπειτα επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και ξεναγηθήκαμε σε ένα μεγάλο τμήμα του πάρκου, στα «Βουνά της Φωτιάς». Στη συνέχεια μεταβήκαμε στην περιοχή του Teguise όπου παρακολουθήσαμε τεχνικές προστασίας των καλλιεργειών από τον άνεμο με τη δημιουργία φράχτη από φυσικά υλικά. Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το “Puerto del Carmen” το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του νησιού και περιηγηθήκαμε στην παραλία και στο λιμάνι του.
Η Πέμπτη ήταν η τελευταία ημέρα δραστηριοτήτων. Το πρωί επισκεφτήκαμε δύο εμβληματικές αρχιτεκτονικές συλλήψεις του Cesar Manrique, τις «Ιαματικές Πηγές» και τον «Κήπο με τους Κάκτους». Στις Ιαματικές πηγές θαυμάσαμε τα μοναδικά στον κόσμο άσπρα καβουράκια που ζουν στις υπόγειες πηγές και εντυπωσιαστήκαμε από την συγκέντρωση όλων των ειδών των κάκτων από όλον τον κόσμο στον «Κήπο με τους Κάκτους». Εκεί πραγματοποιήθηκε η απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής και των δώρων των διοργανωτών. Το μεσημέρι γευτήκαμε την ισπανική κουζίνα στο εστιατόριο του σχολείου “zonzimas” δηλ. παέγια σε όλες τις μορφές της και κρύα σούπα λαχανικών ενώ ανταλλάξαμε δώρα με τις υπόλοιπες ομάδες.
Την Παρασκευή το απόγευμα αναχωρήσαμε για τη Μαδρίτη. Περιηγηθήκαμε στα αξιοθέατα του κέντρου της Μαδρίτης, δοκιμάσαμε αλμυρές και γλυκές σπεσιαλιτέ ενώ επισκεφτήκαμε και παραδοσιακή κλειστή ισπανική αγορά. Το Σάββατο το πρωί επιστρέψαμε στη βάση μας στα Χανιά γεμάτοι με μοναδικές εικόνες από το ιδιαίτερο τοπίο του Λανθαρότε και των πόλεων που περπατήσαμε. Ο ενθουσιασμός των μαθητών μας ήταν μεγάλος και αποτυπώνεται στα σχόλια τους.
Ο Φιλίππο έγραψε: «χαίρομαι πάρα πολύ που το Erasmus μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα μέρος με τόσο διαφορετική κουλτούρα και τρόπο ζωής σε σχέση με το δικό μας. Εύχομαι μια μέρα να γυρίσω στο Λανθαρότε και να γνωρίσω περισσότερα για το πολιτισμό τους».
Ο Μανώλης είπε πως «ήταν μια μοναδική εμπειρία την οποία κάθε μαθητής θα πρέπει να ζήσει. Με τους μαθητές των άλλων χωρών αν και είχαμε λίγο χρόνο για να γνωριστούμε, καταφέραμε και αναπτύξαμε σχέσεις οι οποίες ελπίζουμε να διατηρήσουμε παρά το πρόβλημα της μεγάλης απόστασης. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να δούμε τους καθηγητές συνοδούς μας με έναν φιλικότερο τρόπο καθώς όσο περνούσε ο χρόνος αρχίσαμε να έχουμε μεγαλύτερη οικειότητα μεταξύ μας. Παράλληλα είδαμε έναν άλλο τόπο με πολλές ομοιότητες αλλά και ακόμη περισσότερες διάφορες από τον δικό μας, οι οποίες τον καθιστούσαν ξεχωριστό. Η εμπειρία που προσφέρει το Erasmus+ είναι κάτι το μοναδικό, μια εμπειρία που θα παραμείνει αξέχαστη ανάμνηση των χρόνων του λυκείου».
Τέλος η Μαρία είπε «αρχικά για εμένα το Erasmus+ δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα. Είναι μια εμπειρία ζωής, την οποία νιώθω ευγνώμων να έχω ζήσει. Ήρθαμε σε επαφή με άτομα τα οποία πιθανώς να μην γνωρίζαμε ποτέ. Είναι εκπληκτικό να βιώνεις κάτι τόσο διαφορετικό. Πάνω από όλα βέβαια το ταξίδι θα μου μείνει αξέχαστο επειδή τα παιδιά τόσο της Ισπανίας όσο και των υπολοίπων χωρών ήταν φιλόξενα και δημιουργήσαμε εκπληκτικές παρέες που ελπίζω να κρατήσω στο μέλλον»!
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022
Home »
Λανθαρότε
,
Erasmus
» Το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου με ERASMUS στο Λανθαρότε των Καναρίων Νησιών