Προφήτης Ηλίας 73100, Χανιά, Τηλ. 2821044551, 2821041133. e-mail: mail@lyk-akrot.chan.sch.gr

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Το ΓΕΛ Ακρωτηρίου με το Erasmus στις Αζόρες

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus KA2 με τίτλο «Pl@ntNet - monitoring biodiversity of plants» , το σχολείο μας, το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου πραγματοποίησε ταξίδι-κινητικότητα στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στο νησί Terceira στις Αζόρες.

Η κινητικότητα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Οι μαθήτριες λειτουργούσαν ομαδικά τόσο μεταξύ τους όσο και με τα παιδιά των άλλων χωρών. Είχαν άψογη συμπεριφορά και συμμετείχαν με κέφι και ζωντάνια σε όλες τις δραστηριότητες. Οι συνεργάτες μας οι Πορτογάλοι είχαν σχεδιάσει ένα πρόγραμμα αρμονικά μοιρασμένο ανάμεσα στις δραστηριότητες μέσα και έξω από το σχολείο και τέλος η φύση των Αζορών, το χρώμα των κτηρίων και η ηρεμία στο νησί, μας κέρδισε και γέμισε τα μάτια και το νου μας με ομορφιά.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα είχε την παρακάτω δομή:

Η ομάδα μας, αποτελούμενη από δύο εκπαιδευτικούς και πέντε μαθήτριες, αναχώρησε στις 24/9/22 από το αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης των Χανίων με προορισμό το αεροδρόμιο της Λισαβώνας. Τις λίγες ώρες που παραμείναμε εκεί, είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε με το τραμ στην παλιά πόλη και τις γραφικές γειτονιές της, καθώς και σε κεντρικές πλατείες απαράμιλλης ομορφιάς.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος ξεκίνησαν τη Δευτέρα 26/09 στη πόλη Praia da Victoria της Terceira με την υποδοχή όλων των ομάδων από την διευθύντρια, τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των ενδημικών φυτών από τους μαθητές όλων των εταίρων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικά- διαδραστικά παιχνίδια με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την ομάδα και τη διαπροσωπική τους γνωριμία.

Μετά την λήξη των σχολικών εργαστηρίων είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τη βιοποικιλότητα στο πάρκο της πόλης και να ξεναγηθούμε στα ιστορικής σημασίας αξιοθέατά της. Η 27η Σεπτεμβρίου περιλάμβανε περίπατο 3 ωρών μέσα σε δασική περιοχή πλούσιας βιοποικιλότητας και μοναδικής ομορφιάς. Στη συνέχεια κάναμε κατάβαση σε κρατήρα ηφαιστείου με υπόγεια λίμνη και είδαμε από κοντά τις θερμές πηγές της περιοχής.

Στις 28/09 οι μαθητές συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες- παιχνίδια στο χώρο του σχολείου και μετά έγινε δενδροφύτευση στο κήπο του, ο οποίος αποτελείται από ενδημικά φυτά και βότανα.

Στις 29/09, τελευταία μέρα των εργασιών της κινητικότητας, επισκεφτήκαμε την πρωτεύουσα Angra do Heroismo, πόλη χαρακτηρισμένη από την UNESCO σαν πόλη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με ιδιαίτερα αποικιακό αρχιτεκτονικό χρώμα. Ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο της και αφού επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο, ανεβήκαμε στα ιστορικής σημασίας παρατηρητήρια (viewpoints) πάνω από την καλντέρα ηφαιστείου. Το βράδυ της ίδιας μέρας μας παρατέθηκε αποχαιρετιστήριο δείπνο και έγινε αξιολόγηση του προγράμματος και απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής στον χώρο του γειτονικού Επαγγελματικού Λυκείου.

Μέσα σε αυτές τις ημέρες μας δόθηκε η ευκαιρία να αλληλεπιδράσουμε με μαθητές και εκπαιδευτικούς άλλων χωρών και να βελτιώσουμε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες. Τέλος, ήρθαμε σε επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας που μας φιλοξένησε, με το γαστρονομικό πολιτισμό της και τα υπέροχα τοπία της.

Συνολικά μαθητές και εκπαιδευτικοί αποτιμήσαμε απολύτως θετικά την επίσκεψη μας στις Αζόρες, γεγονός που φαίνεται παρακάτω, στα σχόλια των μαθητριών.

Χριστίνα: Μέσω του προγράμματος Erasmus μπορέσαμε και ζήσαμε για λίγες μέρες σε μια ξένη χώρα γνωρίζοντας την και βλέποντας το πως λειτουργούν τα εκπαιδευτικά συστήματα. Το πιο σημαντικό πράγμα όμως είναι οι υπέροχοι άνθρωποι που γνωρίσαμε και οι απίστευτες εμπειρίες που ζήσαμε μαζί τους

Βασιλική: Χάρηκα πάρα πολύ που δέσαμε τόσο γρήγορα με τα παιδιά από τις άλλες χώρες και που μας υποδέχτηκαν τόσο θερμά στη Terceira. Δεν υπήρχε στιγμή που να μην περνούσα όμορφα, είτε ήμουν με την ομάδα μου είτε ήμουν με τα υπόλοιπα παιδιά.

Λυδία: Ήταν πραγματικά μια μαγευτική εμπειρία. Όλα τα παιδιά ήταν φιλικά, ευγενικά και πρόθυμα να μας βοηθήσουν σε ό,τι χρειαζόμασταν. Χαίρομαι επίσης που μου δόθηκε η ευκαιρία να πάω στην Τερσέιρα γιατί είναι ένα πανέμορφο νησάκι που ειδάλλως δεν θα το γνώριζα ούτε θα πήγαινα.

Ελένη: Μέσα από το πρόγραμμα μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούμε για έναν διαφορετικό πολιτισμό και τρόπο ζωής, καθώς και να έρθουμε σε επαφή με ένα τόσο διαφορετικό κλίμα. Tα τοπία ήταν καταπράσινα και ονειρεμένα, ακριβώς όπως και το ταξίδι μας, θα ξαναπήγαινα σήμερα κιόλας!

Μαρία: Δεν γνώριζα ότι τόσα παιδιά με διαφορετικές κουλτούρες και συνήθειες θα βρίσκαμε τόσα κοινά και θα δενόμασταν τόσο. Είμαι ευγνώμων που γνώρισα όλα αυτά τα παιδιά και μπορώ πλέον να τους αποκαλώ φίλους μου. Προσωρινά λέμε αντίο αλλά σίγουρα σύντομα θα τα πούμε ξανά από κοντά. Ανυπομονώ!






















Share:

Αρχειοθήκη ιστολογίου